A DIVAT VÁLTOZIK, A STÍLUS ÖRÖK.
-Coco Chanel-

2011. április 3., vasárnap

Mai divat! Régi és új?


Jó hír, hogy nem muszáj a teljes ruhatárunkat lecserélnünk még akkor sem, ha követni akarjuk a trendeket: boltok helyett mozgásra fordíthatjuk az időt, ha már közeledik a bikiniszezon.

Idén nyáron szabadabbak lehetünk, mint eddig bármikor: sok régi trend is aktuális még, örökzöldek is előkerülnek, és megengedőbb is lett a divatvilág. . A tavaszi-nyári viseletek szabására hajtások, berakások, betétek, húzások jellemzők, olyan rafináltan, mint egy görög tóga esetében. A színek a visszafogott, púderes-barnás, pasztell árnyalatoktól a militaryn és a khakin át a türkizkékig ívelnek, a neon színek háttérbe szorulnak.
A kiegészítők kavalkádja egyébként is jellemző: ezüstöt arannyal és gyönggyel keverve is viselhetünk, illetve az sem baj, ha sokféle medál lóg a nyakunkban. A táska és a cipő színét, stílusát sem kell összeegyeztetnünk. A minták közt az állat- és virágminta továbbra is megmarad, de kicsit elvontabb lesz, kevésbé direkt. Az elmosódó minták, a felnagyított, pixeles képek is jellemzők, és arcképek is kerülnek a pólókra. 
Régi és új
- A szakadt farmer és a férfiszabású farmer változatlanul divatos.
- Érdemes a blézereket is elöl hagyni: nyáron ruhával, övvel vagy akár sortokhoz is hordhatjuk.
- A farmer idén is divatos, legyen szó ruháról, overallról, dzsekiről, ingről vagy ruhaként hordott ingről.
- A friss trendek közt meglepő a klumpa reneszánsza - a Chanel és a Louis Vuitton is letette mellette a voksát.
- A válltömést, a puffos ujjat, a vállon hangsúlyos ruhákat is meghozza tavasz.


     Elmúlt a könnyen átlátható trendek ideje, s helyette itt van az egymásba fonódó „minitrend”-ek korszaka, amelyben ellenállni valójában nem más, mint beilleszkedni, a függetlenség meg nem több az önkifejezés egyik szürke módjánál. Most kiderül, hogyan vált az elegancia elnyűtté, az alternatív pedig alternaTrenddé! Emlékszel még a régi szép időkre, amikor kimentél az utcára, sétáltál egy-két percig és hirtelen elkapott az irigység egy gyönyörű, kifinomult kosztüm láttán egy gyönyörű, kifinomult (és valószerűtlenül vékony) hölgyön? Emlékszel a vágyakozás sóhajára, melyet azok az igen drága anyagok váltottak ki belőled? 
S emlékszel-e, hogy olyan ódivatúnak és maradinak érezted magad utána, mint a fejkendős Joli néni az utca túloldalán? Ha emlékszel is minderre, hát felejtsd el gyorsan – a legújabb trendhívószó az „alter”. A jelenkor modelljei ugyan el nem hinnék, de amit akkoriban a rendszer – azaz az elfogadott stílusirányzatok – elleni protestálásképpen hordtunk, azt ők ma a kifutón viselik, ugyanannak a rendszernek a megtestesítőjeként. 

    Mostanra már nemcsak a divat fellegváraiban – Párizs, New York, Milánó vagy London – láthatjuk ezt, ahol szálkás, bohém nők tucatjaiba ütközhetünk nap mint nap, hanem a kevésbé felkapott helyszíneken is, mint Prága, Budapest vagy Szentpétervár. A kifutódivatból mára „futódivat” lett: minden megengedhető, amitől 5 évvel ezelőtt bármelyik valamirevaló tervező elájult volna: a kócos loknik, a minimál – vagy épphogy eltúlzott – smink, vagy a rojtos bőrtáskák. A mai bölcsészeknek komoly gondjuk lett saját stílusuk képviselése ebben a stílusforgatagban, s törekszenek megtalálni egy olyan önkifejezési módot, amely még nem lett klisé, vagy – jobbik esetben – menthetetlenül átlagos. De kiknek is köszönhetjük ezt a jelenséget? 
Hölgyek, ha tehát valami különlegesen vagány szerelést keresünk egy bulis éjszakához, felejtsük el a kis feketét és a tűsarkút! Keresgéljünk a szekrényben, míg meg nem találunk egy, az egyetemista éveinkből származó emléket, például egy pár túrabakancsot, vagy egy kopott pulóvert. Aztán dobjuk fel az összhatást füstös szemekkel, kócoljuk össze a hajunkat és vágjunk neki az éjszakának, tudva, hogy a mai alternatív a holnap igazi trendje, és hogy amiben 10 éve ellenálltunk a rendszernek, lehet, hogy örökre megváltoztatta a mai kifutókat…

A divat változékony, mint a tavaszi időjárás – ma éppúgy, mint bármikor: minden nagyobb városban, ahol régen elegancia és haute couture honolt, ma hippik és hobók járják az utcákat.

7 megjegyzés:

  1. Jó hallani, hogy végre kényelmes "cucc" is lehet divatos és nőies.De azért ne felejtsük el, hogy egy magassarkú cipő sikkesebb és nőiesebb, de embert próbáló benne végig bulizni az éjszakát:))

    VálaszTörlés
  2. Ez teny es valo, hogy egy magas sarku cipo is oltoztet es csinosit, csak valljuk be kisse kenyelmetlen hosszu tavon, foleg ha nem is vagy hozza szokva. :-))

    VálaszTörlés
  3. Tudjatok mi is a bikini? Egy olyan valami ami sehol sem kezdodik es megis egybol veget er

    VálaszTörlés
  4. ...:-)) ferfi szemmel hat persze... :-))

    VálaszTörlés
  5. ... régi közhely, nincs új a nap alatt... :D

    VálaszTörlés
  6. Óh aranyoskáim. ...kócos kis ördögök voltunk... és sokat fejlődtünk a pálmalevél óta :)

    VálaszTörlés
  7. Most minden divat, nem árt a változatosság, és a szabadság.Így van ez jól......

    VálaszTörlés