A DIVAT VÁLTOZIK, A STÍLUS ÖRÖK.
-Coco Chanel-

2011. március 24., csütörtök

A varrógép történetéről

A nélkülözhetetlen varrógép, története és fejlodése
Hogyan változtatta meg a ruhakészítést a varrógép megjelenése?
A Singer varrógép történetének kezdete.

Minden házi- és gyári munkát megkönnyítő találmányok legmeglepőbbike a varrógép volt, mely zsinálisan ötvöz többféle technikai megoldást a kézi munka megkönnyítése érdekében. Ez az eszköz eredetileg egy meglehetősen egyszerű feladathoz készült, két darab szövet egyesítéséhez, de hatása akkora volt, hogy minden idők egyik legfontosabb találmányának tekinthetjük.
Régi időkben az emberek egyszerűen öltözködtek, mert a rendelkezésre álló eszközökkel a szövetek készítése lassú és körülményes feladat volt, így szükségképpen megtartották a drága anyagot az ünnepi ruhákhoz. Gazdag emberek ruhái is főleg a díszítésben különböztek, nem pedig a szövet anyagában. Nagyon kevés ruhakészítő volt, és ehhez nem is volt különösebb szakértelemre sem szükség, a ruhák egyszerűségébol kifolyólag.
A XIII és XIV században a kereskedelem sok embert vagyonossá tett Itáliában, ami elhozta az első komolyabb luxusruhákat. Ebben az olaszok voltak az elsők, azon belül is Milánó városában kezdődött meg legelőször a divatos ruhák készítése, nem csak Itália, de Észak- és Kelet-Európa számára is. Az ilyenfajta öltözékek iránti igény növekedésével szintén megnőtt az igény a precíz munkára is. Amikor két vagy három századdal később megjelentek a gőzgépek, nagymértékben fellendült, fejlődött a szövőipar, leszorítva a termelési költségeket. Az emberek elkezdtek két-háromszor annyi ruhát hordani, mint azelőtt és a ruhaipar munkahelyek ezreit teremtette nők és lányok számára minden nagyobb városban.
Ez a foglalkozás, ami a régi idők óta szinte csak a nőkre volt jellemző, egyre általánosabban elterjedtté vált, ami aztán annyira súlyos méreteket öltött, hogy ezen a területen a bérek rendkívül alacsonnyá váltak, nyomorba taszítva azokat, akik ennek szentelték életüket.
1843-ban Thomas Hood publikálta a híres "Song of the Shirt" dalt, amit a varrásból élő osztály siralmainak szentelt és adott elő. Az érdekes tény az, hogy ugyanebben az időben Amerikában a varrógép használható szintre tökéletesedett, megszabadítva ezáltal a kemény munka rabságában élő munkásokat. Ezeknek a körülményeknek és a nagy érdeklődés ellenére a varrógép nem nyerte el azonnal a nők tetszését. Komoly előítéletek voltak a gépek ellen, melyszerint a gépek nem helyettesíthetik a nők kéz precizitását, tisztaságát és biztonságát. A századok tapasztalatát, amit tűkkel a kezükben szereztek, nehéz volt meggyőzni, ami aztán rányomta a bélyegét mindenre, amit nem kézzel készítettek. Az egyetlen változás, amit elértek, hogy az addig csont vagy fa tűk helyett acél tűket kezdtek alkalmazni.
Az ipar és a gyárak mutatták meg végül az új varrógépek sikerének lehetőségét. A díszítések, szövetek és más cikkek ipara, amelyeknek a termelése eddig a tapasztalton és gyakorlaton alapult előhozta a varrógépekben rejlő lehetőségeket. Nemcsak csökkentette a termelés költségeit, de olyan mértékben megnövelte az adott idő alatt termelt mennyiséget is, amit azelőtt elképzelhetetlennek tartottak. Ugyenekkor a szükséges munkások száma is csökkent. Igy tehát az új találmány alkalmzása lehetővé tette különféle ruhák gyártását, külön mindkét nem számára, és azt hogy az emberek jobban és olcsóbban öltözhettek.

5 megjegyzés:

  1. Okos no volt ez a Coco:) de mondjak azt is, hogy a divat olyan csunya, hogy legkesobb 6 havonta le kell cserelni

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a téma kíváncsian várom a folytatást:))

    VálaszTörlés
  3. A családomban mindenki szab és varr, többek közt én is, ez a varrógép nagyon ismerős számomra hiszen a nagyapámnak is volt egy belőle.Míg a régi varrógépek fémalkatrészekből készültek, most a modern varrógépek javarésze műanyag alkatrészekből áll.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó találmány a varrógép. Egyszerűbb varrnivalóknál is sokat gyorsít a feladat elvégzésén és még szebben is varr, mint pl. én kézzel :)

    VálaszTörlés