A DIVAT VÁLTOZIK, A STÍLUS ÖRÖK.
-Coco Chanel-

2011. április 24., vasárnap

GYEREKDIVAT 2011

“Nincs ember, aki ne gondolna
 tűnő álomként aranykorára”
(George Sand)

A legkiválóbb designerek nem csak felnőtteknek terveznek ruhákat, hanem a fiatalabb korosztálynak, a gyerekeknek is.

Az öltözködésben is a szülő a minta!
            Minden gyermek, de különösen a kislányok szempontjából döntő jelentőségű a szülő ízlése, öltözködési kultúrája. Már egészen kiskorban ideje megtanulni, hogy igényesek legyenek a külsejükre, vigyázzanak a ruhájukra. Ez nem jelenti azt, hogy mindig a legdrágább, legdivatosabb holmikban kell járniuk, hiszen ezt felnőttként is kevesen engedhetik meg maguknak. És egyszer ők is lesznek felnőttek
A gyermekdivat nagyjából követi az érvényben lévő irányzatokat, de mindig egy kicsit színesebb és játékosabb, mint a felnőtteké. Fiúknál a kék, a tégla-narancs, a barna és a khaki tónus a legnépszerűbb, lányoknál előtérbe kerül a hófehér alapszín, továbbá a rózsaszín, a piros és a türkiz árnyalatok. A kisfiúk a lezser, sportos és a military stílust – például zsebes, terepmintás nadrágokat, bő, csuklyás pulóvereket, csíkos pólókat kedvelik. A kislányok a nőies, romantikus vonulatnak megfelelően öltöztetve a legcsinosabbak – megjelennek a fodros miniszoknyák, a szőrmegalléros, hímzett kabátkák, állatbőrmintás holmik. A trendi nem mindig praktikus
             A divatra érzékeny szülők a kis örökmozgóikat is szívesen öltöztetik sikkes, modern holmikba. A vásárláskor azonban a szülőknek sohasem szabad elfelejteniük, hogy a legfontosabb szempont mégiscsak a kényelem és a kiváló minőség legyen, valamint az, hogy csemetéjüket semmi se akadályozza a szabad mozgásban. Öltöztetésében természetesen az időjárást is figyelembe kell venni.. Hűvösebb időben a gyermekek ruházatának legfontosabb elemei közé tartoznak a pamut harisnyanadrágok és a jól bélelt csizmák, melyekben nem fog fázni a lábuk.
A kislányok party ruháira idén a légies könnyedség és az áttetsző anyagok a jellemzőek. A trendi szoknyarész több réteg áttetsző fodorból áll, divat a tüll és a csipke, a ruhák alatt gyakran féllábszárig érő legginget viselnek a gyerekek, mint a Miss Blumarine és az Elsy kollekcióinál.
A Monnalisa a réteges, fehér vagy élénk színű, fodros szoknyákhoz csillogó kabátkákat ajánl, a púderrózsaszín hosszú tüllszoknya stílusos kiegészítője a Chanel szabású, fekete kiskabát csillogó paszpóllal.
Kisfiúknak a homokszín cargo jellegű nadrág vagy bermuda fehér inggel idén is garantáltan divatos, de választhatjuk Calvin Klein stílusosan elegáns, laza sötét öltönyét is, fehér feliratos pólóval és fehér edzőcipővel.
Készüljünk az őszre!!

Lassan itt az ősz és itt az ideje elgondolkodni, hogy mit is viseljen az oviban vagy a suliban a gyerek.
Az idei ősz gyerekdivatja színesnek és változatosnak ígérkezik, a ruhák praktikusak és kényelmesek, a darabok egymással jól variálhatók. A színek erőteljesek, élénkek, a legtöbb darab mintás, vidám, sok a játékos részlet, mind a ruhákon, mind a kiegészítőkön.
Talán még sohasem volt olyan színes és játékos a gyerekharisnya divat, mint idén. A mintás harisnyanadrágok mellett hódít a legújabb trend, a karibi stílusú fodros és raffolt leggingek és lábszárvédők, a szivárvány minden színében.

Minőség, vidám minták: Firenze lett a gyermekdivat fővárosa

        Firenze a gyermekdivat fővárosává vált három napra: az olasz városban rendezték meg ugyanis a 72. Pitti Imagine Bimbót, az egyik legrangosabb nemzetközi gyermekdivat kiállítást és vásárt, amelyen minden korábbinál több márka mutatta be a 2011-2012-es őszi-téli kollekcióját
A legtöbben ilyenkor már alig várjuk, hogy tavasz legyen, és berzenkedünk attól, hogy csak kicsit is eszünkbe jusson az év vége - hol van az még? -, pláne a tél.
Vannak azonban olyan szakmák, amelyek előre járnak az időben, például a ruhatervezők és gyártók.
Bármilyen furcsa, a gyermekruhákat árusító kereskedők sem feltétlenül azzal foglalkoznak, hogy mit tesznek tavasszal és nyáron a polcra - hiszen azt már egy évvel ezelőtt eldöntötték -, hanem a 2011/2012-es téli kollekcióból válogatják ki és rendelik meg az árukészletet.

És hogy mi lesz az idei őszi-téli divat?

A kérdés egyszerű, a válasz sokféle. Az olasz luxusdivat tervezője, Laura Biagiotti és lánya, Lavinia Biagiotti például egészen extrém, ugyanakkor kedves, szerethető és a szülők körében jól ismert mintát jelenített meg kollekcióján: a 70-es években vetített Barbapapa című rajzfilm szereplői köszönnek vissza a ruhákról.

A fehér, piros és fekete színű pólók, miniruhák, pulóverek, kabátok felidézik a rajzfilm játékos világát, a virágokat, a szíveket és az ábécé betűit. A kardigánok kasmírból készültek, a pulóverek zseníliából, a szoknyákhoz ballont használtak, amelyhez színes tapadós nadrág és lakkcipő illik, némi flitterrel feldobva.

Patrizia Pepe nevű firenzei divatház innovatív és elegáns bébiruhákat mutatott be meleg, puha, praktikus anyagokat felhasználva. A szürke végtelennek tűnő árnyalatait rózsaszín és fehér mintákkal kombinálta, ami finom romantikát kölcsönöz a ruháknak.

"A natúr kollekciót a szőttesek inspirálták" - tette közzé a divatház sajtóanyagában. A semleges színeket pirossal variálták, amitől sportos, mégis mutatós lett a termék. A pasztell színű kötöttáruk, gyapjúkabátok még inkább kiemelik a ruhák mintáit.
A komplett babakelengye részét képezik a takarók és sapkák, amelyek mind biopamutból - szigorú előírások szerint termesztett biogyapotból (angolul: organic cotton) - készültek.
Ilyen termékek már Magyarországon is kaphatók, érdemes a címkéket figyelnie annak, aki jó minőségű pamutruhát szeretne vásárolni.

A divatot a kereskedők diktálják

        Igazán eredeti ötlettel rukkolt elő egy olasz cég, amely csokorba kötötte a babaruhákat, azaz a pólót, két bodyt, sapkát, előkét és két pár zoknit úgy hajtogatott össze, mintha az egy rózsa volna. Ezt műlevelekkel díszítette, és a végeredmény egy mutatós bokréta lett.
A Magyarországon is ismert Dodipetto gyermekruha márka hatalmas átlátszó gömbben állította ki téli kollekciójának töredékét, inkább a látványosságra törekedve, mintsem arra, hogy hatalmas termékkörét megcsillogtassa...
Az említett gyermekruha márkák ára olyan, mint a minősége: magas. A magyar átlagkeresetet tekintve szinte elérhetetlen. Ez az óriási kínálat nem is látható még Magyarországon, de egy-két márka már itt van.
Az új ruha mellett szól, hogy a gyártó garanciát vállal termékéért. Ilyen például a Kanz német gyermekruha márka, amely Magyarországon is kapható. Téli termékkínálata pedig tükrözi a nemzetközi divatot.
A téli kollekciójában például megtalálhatók az állatfigurás - ló, cica, pingvin, jegesmedve - nyomott minták a bodykon, pulóvereken, pizsamákon, amelyek a firenzei kiállításon is szerepeltek.

A divatot a kereskedők diktálják, elsődlegesen ők döntik el, hogy a széles választékból melyiket fogják vásárlóiknak kínálni. Hajrá Barbapapa!










6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek az idézeteid és érdekesek a cikkek,
    ahogyan hosszan vonulsz minden korosztályon és nemen. ;o)

    VálaszTörlés
  2. ...imadom a mostani gyerekcuccokat, a mi idonkben emlekszem alig volt amibe oltoztessenek, most meg olyan jopofa dolgokat lehet kapni gyerekeknek...en tutti, hogy ha majd gyerekem lesz, nagyon fogom elvezni, hogy oltoztessem (persze, ha fogja hagyni, mert a mai gyerekek, ahogy latom, barmit nem vesznek fel:) )

    VálaszTörlés
  3. Köszi Kati ez a cikk nagy segítség számomra:)))Én is imádom öltöztetni a kisfiam "trendibe".Igazad van Melinda bármit nem vesznek fel, de meglepően jó érzékük van a széphez.

    VálaszTörlés
  4. Koszi a hozzaszolasotok, igazatok van, de az is igaz, hogy a szulo oltozkodes is donto tenyezo a kisgyerekek oltozekenek kivalsztasaban. Ha trendi a szulo, akkor a gyerek is pont olyan aranyosan trendi! :-))

    VálaszTörlés
  5. Már csak egy-két kék szemű lurkó hiányzik az életemből és jöhet az öltözködés 'katoci' módra ;o)
    ...csak így tovább...

    Üdv.
    Márta

    VálaszTörlés
  6. A gyerekruha divat nagyon széles skálát ölt napjainkban, nekem tetszik a kisfiúkon a farmer öltözet, és a kislányok esetében, a színes ruhácskák, és szoknyák viselete. Annyira aranyosak...A kislányok előszeretettel utánozzák anyukájuk, és néha még felveszik ruháját, cipőjét, és akár ki is festik magukat, pontratéve anyukájuk rúzsait.

    VálaszTörlés